Zorgmanager Ellen Merkens: ''We kijken uit naar spontaniteit''

Woon- en zorgvoorziening Bloemendael in Baarn is toegankelijk voor een ieder die op zoek is naar wooncomfort, al dan niet in combinatie met verzorging, verpleging en/of revalidatie. Momenteel wonen er 50 mensen, van redelijk zelfstandig tot en met zware dementie en alles er tussenin.

Gelukkig geen uitbraak

“Het coronavirus heeft Bloemendael niet overgeslagen”, vertelt Ellen Merkens, zorgmanager bij Bloemendael. “Maar een uitbraak was het gelukkig niet. Tijdens de eerste golf in het voorjaar was er een bewoner ziek en ook in december was een bewoner besmet. Wel is een aantal van onze medewerkers besmet geraakt. Maar tot nu toe heeft dat niet geleid tot een uitbraak onder onze medewerkers of bij bewoners.”

Rare wereld

Ellen: “Medewerkers melden zich ziek, omdat ze verkouden zijn. Voor het coronatijdperk werkte je gewoon door en nu blijf je thuis. De wereld is raar geworden en het zal voorlopig nog wel zo blijven. Het is daarom fijn dat we sneltesten kunnen gebruiken. We weten nu sneller of één van onze medewerkers corona heeft en kunnen daar op acteren.''

''Als de sneltest positief is, gaan we op zoek naar vervanging. Bij een negatieve testuitslag laten we alsnog zo snel mogelijk een PCR-test doen bij de GGD om 100% uitsluitsel te krijgen of iemand besmet is ja of nee. Veel collega’s springen bij en draaien een extra dienst. We hebben een hecht en warm team van medewerkers die veel voor elkaar over hebben en samen naar een oplossing zoeken. Fijn en bijzonder.”

Een andere manier van werken

“Corona heeft wel gezorgd voor een andere manier van werken. Het multidisciplinair overleg met bewoners, familie, huisarts en/of psycholoog vindt nu digitaal plaats. Zo kon een familielid die in het buitenland woont voor het eerst aanwezig zijn bij zo’n overleg. Heel waardevol. Dit houden we er in, ook na corona.”

Activiteiten in kleine groepjes

“De bewoners zijn de coronamaatregelen inmiddels wel zat”, zegt Ellen. “Activiteiten vinden nu plaats in kleinere groepen van 8 tot 10 personen. De bewoners die graag bridgen zitten nu verdeeld over de verschillende ruimtes binnen Bloemendael. De organisator van de bridgemiddagen wandelt bijna een marathon om alles in goede banen te leiden.“

Vaccineren

“We zijn er klaar voor! Als de huisarts weet wanneer en hoe het vaccin aangeleverd wordt, gaan we onze bewoners gelijk vaccineren. Helaas is er nog veel onduidelijk en daar word je niet vrolijk van. Ik hoop dat de overheid snel helderheid verschaft over het beleid rondom vaccineren. Want éénmaal ingeënt kunnen we weer een normaal bestaan opbouwen. Weer spontaan dingen doen; zoals een arm rondom een schouder, activiteiten waar iedereen aan kan deelnemen en met elkaar genieten van een maaltijd. En dat je niet hoeft te zeggen: anderhalve meter, vergeet je mondkapje niet. Ik kan niet wachten totdat de deur weer voor iedereen openstaat.”

Sfeerimpressie

Beleid rondom corona

 Wilt u meer weten over eventuele coronamaatregelen binnen Bloemendael? Lees het huidige beleid.